Disputator kirjoitti: ↑14 Elo 2023, 09:58
Hello QS, me ollaankin käyty sillä vanhalla foorumilla monen monta keskustelua..
Tuossa notaatio jotenkin muistuttaa jotain lomittumisjuttua, jossa esimerkiksi kahden hiukkasen 1 ja 2 tila-avaruuksien H1 ja H2 tensoritulo H=H1 \(\otimes\) H2.
Koko avaruuteen H voidaan liittää tiheysoperaattori \(\rho\) ja vastaavasti sama voidaan kai määritellä avaruuksille H1 ja H2, antaen \(\rho_1\) ja \(\rho_2 \). Tuo sun kaavassa oleva Tr (=trace) jotenkin viittaisi siihen että jotain kvanttimekaniikan tiheysoperaattoria \(\rho_{R}\) ollaan rakentamassa hiukkasten omien (??) tiheysoperaattorien \(\rho\) ja \(\sigma\) avulla. Mutta niissä on jotain ihmeellisiä indeksejä, X,A,B,R,a ! Onko tuossa enemmän hiukkasia, 3 kpl?
Sitten siellä on \(T_{a}\), joka jossain fyssan kirjoissa on Lie-algebran kantavektori. Jos niin on, niin se F on konnektiokerroimen vastine LIe-algebrajutuissa.
Tuo mun lottoarvaus menee kyllä varmasti metsään, tuli vaan tuosta Tr-merkinnästä mieleen, koska jossain lomittumisjutuissa lienee on sellainen käsite kuin partial trace, joka antaa systeemin toiselle hiukkaselle tietynlaisen tiheysoperaattorin..
Onko tuo antamasi kaava jotenkin, rikki koska en kyllä hahmota mitä siinä tapahtuu siinä F-symbolin vasemmalla vs. oikealla puolella, miten ne linkittyy, tai en oikeastaan hahmota enää mitään...
Eli lukitaan ylläoleva ja laitetaan jakoon tämä lottorivi.
Edit: vähän muokattu
Katsos. Onkin hetki vierähtänyt, kun ollaan aiheiden kimpussa oltu. Nimimerkkisi vivahde on sama kuin taannoin, mikä on hyvä asia
.
Analyysisi on oikean vastauksen arvoinen, koska päättelit huomattavan paljon, vaikka notaation selitteet puuttuivat.
Ja huomasit sen, minkä itsekin näen kun katson eilisen jälkeen uusin silmin, että onneton kaavani on rikki. Oikealla puolella pitää olla \(\rho_X\) eikä \(\rho_R\). Ja osittaisjälki pitää olla \(Tr_{XA}\). En voi viestiä enää editoida, pahoittelut mokastani.
Korjattuna: \(\sum_{a} T_a (Tr_{XA}[(\rho_X \otimes \sigma_{AB})F_a^{XA}\otimes \mathbb{I^B}]) = \rho_X\).
Vaikka olisin kirjoittanut oikein, on kaava lähes mahdoton ellei ole nähnyt aiemmin. Asian voisi lausua konkreettisestikin purkamalla osiinsa sekä käyttämällä braket-notaatiota ja sanallisia selitteitä.
Notaatiossa \(\rho_X\) ja \(\sigma_{AB}\) ovat tosiaan tiheysmatriiseja, missä X = lähettäjä, A = Alice, B = Bob. Kuten päättelitkin, tässä on useamman Hilbertin avaruuden tensorituloja.
Tuo \( \sigma_{AB}\) on A:n ja B:n kesken jaetun lomitetun systeemin \(\mathbb{H_A} \otimes \mathbb{H_B}\) tiheysmatriisi. Vastaavasti \( \rho_X\) kuvaa systeemiä \(\mathbb{H_X}\). Kaavan oikea puoli \(\rho_X\) on matriisi, kuten on myös vasen puoli.
Tiheysmatriisit ovat tiheysoperaattoreita, jotka asuvat vastaavissa operaattoriavaruuksissa. Kaavassa \(\sigma_{AB}\in\mathfrak{B}(\mathbb{H}_A \otimes \mathbb{H}_B)\) ja \(\rho_{X}\in\mathfrak{B}(\mathbb{H}_X)\).
\(F^{XA}\) on operaattori, jolla suoritetaan mittaus tila-avaruuteen \(\mathbb{H_X} \otimes \mathbb{H_A}\). Tämä on X:n ja A:n tulotila.
A:lla on pääsy vain omaan osasysteemiin A sekä tulotilan toiseen osasysteemiin X. Lomittunut osysteemi B on kaavassa yksikkömatriisina \(\mathbb{I^B}\).
Mittauksen jälkeinen tila saadaan ottamalla mittaustuloksesta osittaisjälki \(Tr_{XA}\), mikä siis kohdistuu vain osasysteemiin \(\mathbb{H_X} \otimes \mathbb{H_A}\). Osasysteemin B tilaan tuo mittaus ei vaikuta.
Mittaukset näkyvät kaavassa muodossa \((\rho_X \otimes \sigma_{AB})F_a^{XA}\).
Tuo \(F_a^{XA}\) on joukko mittausoperaattoreita { \(F_a^{XA}\) }, missä indeksi a kuvaa kaikkia mahdollisia mittaustuloksia a.
Jos X on kahden mahdollisen tilan systeemi, niin ensimmäisen mittauksen jälkeen A kertoo B:lle tuon yhden mittaustuloksen a. Tämän perusteella B voi itsekin päätellä muut a:n arvot (joita 2-dim tapausessa on vain kaksi).
Nyt sitten \(T_a\) on unitaari operaattori, jonka B kohdistaa systeemiinsä \(\mathbb{H_B}\). Operaattori olisi helpompi hahmottaa bra-ket-notaatiolla, mutta todetaan nyt vain, että tämä on kuvaus \(T_a: \mathfrak{B}(\mathbb{H}_B) \to \mathfrak{B}(\mathbb{H}_X)\).
Operaattori muuntaa B:n tila-avaruuden samaksi kuin X:n tila-avaruus. Toisin ilmaistuna \(T_a\) siirtää \(\mathbb{H_X}\):n tilavektorin avaruuteen \(\mathbb{H_B}\).
Lopuksi summataan kaikki mahdolliset mittaustulosten arvot tuossa summassa \(\sum_{a}\), jonka seurauksena oikealle puolelle muodostuu koko tiheysmatriisi \(\rho_X\).
\(\sum_{a}\) on myös haastava mieltää ilman braket-notaatiota, mutta 2-dimensioisen tilan X tapauksessa A mittaa vain yhden kerran, ja kertoo yhden mittautuloksen a toiselle osapuolelle B, joka kohdistaa omaan systeemiinsä unitaarin operaattorin \(T_a\). Tämän seurauksena hän saa muodostettua systeemin X tilan. Muita mahdollisia mittausarvoja a käytetään vain tiheysmatriisin muodostamiseen kokonaisuutena.
Kaavassa suoritetaan systeemin X kvanttitilan teleportaatio A:lta B:lle.