En ollut oikein varma mihin lokeroon tämän sijoittaisin, puhtaan matemaatikan vai fysiikan. Nimensä perusteella toki matematiikan, mutta toisaalta ne parhaat aiheen sovellukset löytyvät fysiikan puolelta. Laitoin siis fysiikan puolelle.
Lien algebrat ja ryhmät ovat teoreettisen nykyfysiikan keskeisiä juttuja ja en alusta aiheesta enempää, mitä ovat Lien ryhmät ja algebrat.
Kompleksiset nxn-matriisit, joilla on käänteismatriisi ovat Lien ryhmiä ja joita merkitään tunnuksella GL(n,\(\mathbb{C}\)). Kaikkein yksinkertaisin Lien ryhmä tästä joukosta on 1x1-matriisit eli ne kompleksiluvut z, joilla on kompleksilukujen tulon suhteen käänteisluku z-1, siis
\(GL(1,\mathbb{C}) =\{{z\in \mathbb{C}| z\neq 0}\}\)
Jos merkitään tätä ryhmää tunnuksella G, niin silloin G on 2-ulotteinen Lien ryhmä, joka on abelinen eli kommutatiivinen.
Miltä sitten tämä G geometrisesti näyttää? No, se on topologisesti sylinteri eli G = S1 x \(\mathbb{R}\). Toisaalta voidaan G esittää 2x2-matriisien ryhmänä:
\(
G=\{\begin{pmatrix}{cc}
a&-b\\
b&a
\end{pmatrix} | a,b \in\mathbb{C}, a^2+b^2 \neq 0 \}
\)
Luultavasti helpompaa on tarkastella ryhmää G vain kompleksilukuina \(z\neq 0\). Ryhmän G neutraalialkio on z = 1 tai z = (1,0), jos haluaa esittää kompleksiluvut reaalilukupareina z = (a,b). Ryhmän G Lie-algebra on g reaalisesti 2-ulotteinen ja se voidaan esittää muodossa X = A 1 + B i =A + i B tai reaalilukupareina (A,B). Nyt yleisen Lien teorian mukainen eksponenttikuvaus EXP Lien algebralta g ryhmään G eli EXP : g -> G on ihan tavallinen kompleksilukujen exponenttifunktio exp:
EXP(X) = EXP(A + iB) = exp(A + iB).
Tämä voidaan laskea auki:
exp(A + iB) = exp(A)exp(iB) = exp(A) (cos B + i sin B).
Tuon kuvauksen analysointi on ihan mielenkiintoista varmaan sinänsä kompleksianalyysin näkökulmasta, mutta se on myös esimerkki tuosta Lien algebran ja ryhmän välisestä yhteydestä exponentiaation välityksellä. Kuitenkin G on lähes triviaalein Lien ryhmä ja silläkin on tuollainen monimutkainen EXP = exp-kuvaus.
Joo, kunhan nyt kirjoittelin, mutta kun olen nyt kompleksilukujen kanssa puuhaillut, niin menkööt.