Tämä on erittäin ovelasti laskettu!QS kirjoitti: ↑24 Syys 2023, 21:00Pyörittelin tätä lisää, ja sain jopa ratkaisun. Ensimmäisen aiemmista differentiaaliyhtälöistäni kirjoitan muotoon
\({du^t \over d\tau}\ =-\ \dfrac{2GM}{r(r-2GM)}{dr \over d\tau}u^t\)
Ja tämän edelleen
\({1 \over u^t}du^t\ =-\ \dfrac{2GM}{r(r-2GM)}dr\).
Nyt voin integroida
\(ln(u^t) = \ln \left ( \frac{r}{r-2GM} \right ) + ln(C)\),
ja järjestellä termit siten, että
\(ln(C) = ln \left( \frac{u^t(r-2GM)}{r} \right)\).
Vakio C ratkeaa, kun sijoitan alkuehdon \((u^t)_0 = \frac{1}{\sqrt{1-\frac{2GM}{r_0}}}\). Tässä siis pudotusetäisyydellä r0 tuon testikappaleen nelinopeuden aikakomponentti on \((u^t)_0\). Tästä saadaan
\(C = \frac{(u^t)_0\ (r_0-2GM)}{r_0} = \frac{\frac{1}{\sqrt{1-\frac{2GM}{r_0}}}\ (r_0-2GM)}{r_0} = \sqrt{1-\frac{2GM}{r_0}}\).
...
Tuossa saat tuon vakion C:n lausekkeen \(C = \sqrt{1-\frac{2GM}{r_0}}\) vain muokkaamalla tuota differentiaaliyhtälöä, eikä tarvitse tietää Killingin kentistä mitään, riittää että metriikka ei riipu ajasta. Hyvin hienoa!
Tässä tapauksessa se aikasymmetrian Killing-kenttä X olisi X = \(\partial_t\), jolla siis olisi näissä Sch-koordinaateissa komponenttiesitys \(X^{\mu}=(\partial_t)^{\mu}\) = (1, 0, 0, 0).
Killingin kenttään ja geodeesiin liittyvä säilyvä suure on \(C = X_{\mu}u^{\mu}\), missä \(u^{\mu}\) geodeesin 4-nopeusvektori. Sch-metriikassa Killingin vektorin kovariantti muoto on \((\partial_t)_{\mu} = (-(1-2GM/r)\), 0, 0, 0) ja säilyvä suure
\(C = X_{\mu}u^{\mu}=-(1-2GM/r)\frac{dt}{d\tau} \),
kuten pitääkin. EIKU, tuossa on nyt ylimääräinen miinusmerkki!
Hmm, harmillista, nyt ei ymmärrä miten nyt noin. Onkohan nyt metriikan eri signatuureista vai mistä kysymys.
Innostuin tuosta Killingistä muuten melkoisesti ja nyt sitten olen aloittanut laskemaan seuraavaa eli jos on 2D-aika-avaruus, jossa metriikka on annettu jossain koordinaateissa (t,r) kaavalla:
\(ds^2 = -a(r)dt^2+ b(r)dr^2\),
ja mitähän tuosta saisi irti. Tuo sun integrointi onnistuu lienee tässäkin tapauksessa, kun tämäkin metriikka ei riipu koordinaatista t tai toisin sanoen tälläkin ratkaisulla on Killing-kenttä \(X^{\mu}=(\partial_t)^{\mu}\) = (1, 0, 0, 0). Tämä siksi ,että a= a(r) ja b = b(r), eikä yleisempi a=a(t,r) ja b= b(t,r). Tässä kohtaa myös tuo miinusmerkki pulpahti, kun laskin säilyväksi suureeksi luvun:
\(C = -a(r)\frac{dt}{d\tau}\).