Tämä aktiivinen muunnos toimii käsittääkseni juuri noin. Tosiaan tuoQS kirjoitti: 10 Marras 2023, 15:20Nyt laitan etumerkkini sekä aktiivisen ja passiivisen muunnoksen järjestykseen konkreettisilla palikkaesimerkeillä.
on skalaari-, vektori- tai spinorikenttä. Kentän komponentit fysikaalisessa paikassa p ovat , joskin tässä ilman indeksejä. Koordinaatistossa K tuo kenttä on . Tehdään kentän aktiivinen kierto z-akselin ympäri, ja kiertokulmalla on .
Kierretyn kentänarvo alkuperäisessä pisteessä p on
Tässä D[R] on kentän tyypistä (skalaari,vektori,spinori) ja rotaatiosta R riippuva matriisi, jota ei tässä tarkemmin lasketa eikä oteta kantaa onko matriisi D[R] vaiko D[R-1]. Tuon aktiivisen kierron koordinaatit saadaan käänteistä rotaatiosta R-1. Toisin sanoen muunnos poimii kentän arvon pisteeseen p siten, että arvo 'haetaan siitä paikasta, missä se oli ennen kiertoa'. Piste p ei liiku, vaan kenttäliikkuu.
Kyllä, näin se menee.QS kirjoitti:
Aktiivisen kierron voi kirjoittaa
Tämä on kierretyn kentän arvopisteessä p (sama piste kuin ennen kiertoa). Komponentit siis poimitaan koordinaattipisteestä R-1x.
Esimerkkinä kenttä, joka pisteessä p on. Tässä p on koordinaatiston x-akselilla. Tehdään kentälle aktiivinen kierto +45° (vastapäivään). Kierretyn kentän arvo koordinaattipisteessä x=(0,1,0,0) on
.
Arvo siis poimitaan 'x-akselin alapuolelta paikasta, josta arvo löytyi ennen kiertoa'.
...
Heh, sama ongelma mulla. Miinusmerkit pitäisi kieltää lailla!QS kirjoitti: 15 Marras 2023, 20:04Mutta tämä...
... on väärin päinQS kirjoitti: 10 Marras 2023, 15:20
Seuraavaksi aktiivinen pusku.pusketaan nopeuteen +v, ja x-akselin suuntaan. Kuten rotaatiossa, tässäkin kentän arvo pisteessä p saadaan paikasta, jossa se oli ennen muunnosta
missä P on puskumatriisi nopeudelle +v, mutta aktiivisen puskun jälkeen arvo pisteessä p saadaan käänteismuunnoksesta P-1. Tuo D[P] on kentän tyypistä riippuva matriisi, johon ei oteta vielä kantaa. Pusku x-akselin suuntaan on matriisi
Tässä parametri. Nopeus on +v, kun aktiivinen pusku positiivisen x-akselin suuntaan, ja negatiivisen suuntaan -v. . Eksponentissa pitää olla -i, kun halutaan aktiivinen pusku nopeudelle +v havaitsijan suhteen. Miten plussat ja miinukset voi olla mulle näin h****tin vaikeita
Huomasin virheen, kun pähkäilin muunnosmatriiseja eri tilanteissa.
Tuossa, kun sulla on tuolla funktionQS kirjoitti:Koordinaatisto on siis oikeakätinen, ja kierto vastapäivään positiivisella kiertokulmalla, ja oikean käden säännöllä.
Kantavektoreilla {ei} varustetussa koordinaatistossa vektori kirjoitetaan. Rotaatio muuntaa komponentit siten, että muunnettu vektori on
missä komponentit. Vektori x' lausutaan alkuperäisellä kannalla {ei}, johon rotaatio ei kohdistu. Vektorin komponentin sen sijaan muuntuvat.
Esimerkiksi kvanttimekaniikan aaltofunktiomuuntuu kuten klassinen skalaarikenttä
Klassinen vektorikenttämuuntuu Minkowskiavaruudessa
missä koordinaatit muuntuvat matriisilla R-1 ja V:n komponentit 4-vektoriesityksen matriisilla D[R]. Mielikuvana "komponentit haetaan paikasta R-1x, missä sijaitsivat ennen rotaatiota, mutta komponentit käännetään rotaation R mukaiseen asentoon".
Jos R on (matriisi)ryhmän G alkio, joka toimii vektoriavaruudessa V ihan matriisitulon avulla
Nyt voidaan määritellä ryhmän G esitys funktioavaruudessa
Jotta tuo olisi esitys ryhmäteorian mielessä on määritelmän mukaan oltava
Kaavasta
Nuo antamasi muunnoskaavat ovat mielestäni juuri sellaisia että ne määrittelevät ryhmän G (esim rotaatiot )esityksen jossain funktioavaruudessa:
eli saadaan rotaatioryhmän SO(3) esityksiä noissa ääretönulotteisissä vektoriavaruuksissa.
Palaan viestisi loppuosaan myöhemmin. Se oli hyvä esimerkki.