Joo. Kun muodostin P:n, niin poimin mekaanisesti B:n ominaisvektorit ja ominasarvot, joista kaksi viimeistä sattuivat eri järjestykseen, eli vektorit (0,0,0,1) ja (0,0,1,0), joiden molempien ominaisarvo on 1.Disputator kirjoitti: 18 Maalis 2024, 20:42Tuossa sun P-matriisissa vähän ihmetyttää se, että nuo y ja z-koordinaatit, B matriisi on jo valmiiksi diagonalisoitu niiden osalta, joten niitä ei tarvitse muuttaa eli kokeilematta jonkinlainen allaoleva ehkä tms:QS kirjoitti: 18 Maalis 2024, 20:24Näin se on. Tässä tapauksessa tuo ortogonaalinen SO(4)-matriisiDisputator kirjoitti: 18 Maalis 2024, 18:20Iltapäivää, muutamia hajanaisia huomioita:
Nyt ollaan mielenkiintoisten asioiden äärellä. Tuollaisia ovat ominaisvektorit ja arvot, kuten kirjoitit. Ominaisarvo on myös 1 vastaten ykkösiä matriisissa B, joka toki on sulla implisiittisesti.QS kirjoitti: 16 Maalis 2024, 18:26
Hassuttelin Lorentzryhmän nelivektoriesityksen kanssa. Pusku rapiditeetillax-akselin suunnassa on
Tämän ominaisvektorit ovat
, , ja
Näistäon y-akselin suuntainen paikanluonteinen yksikkövektori, ja on z-akselin suuntainen. Nuo ja ovat valonluonteisen nollageodeesin yksikkövektorit x-akselilla. Tässä :n ominaisarvo on ja :n on .
Ensiksi mainittu on etääntyvän valonlähteen dopplerkerroin (punasiirtymä) ja jälkimmäinen lähestyvän kerroin (sinisiirtymä).
...
Tuo sun matriisi on selvästi symmetrinen eli B = BT, niin lineaarialegrasta tiedetään, että B voidaan diagonalisoida SO(4)-matriisilla eli on olemassasiten että:
Tuossa nuo diagonaaliarvot ovat antamasi (hieman eri numeroinnilla):
Siis tuo matriisi B ei tiedä olevansa suhteellisuusteorian puskumatriisi vaan se on matemaatikolle ihan tavallinen symmetrinen matriisi, joka voidaan diagonalisoida ortogonaalimatriisilla P. Tuo ortogonaalisuus viittaa sisätuloon (+,+,+,+).
Itseasiassa antamasi ominaisvektorit ovat ortogonaalisia sisätulossa (+,+,+,+), kuten pitääkin, mä laitan ne tähän hieman eri numeroinnilla ja jätin pois miinusmerkkejä (voi mennä pieleen):
En nyt ole tarkistanut sitä, että nuo muodostavat positiivisesti orientoidun kannan, jos ei, niin tuo P olisi O(4):n alkio. Mutta siitä selviää kertomalla joku noista ominaisvektoreista luvulla -1 ja silloin P on SO(4):n alkio.
Samaa ideaa voi käyttää mielestäni yleiselle puskumatriisille, jolloin siis olisi eli tiedetään ainoastaan, että matriisi on symmetrinen. Silloin lineaarialgebrasta tiedetään, että on olemassa ortogonaali matriisi P (eli P on SO(4):n alkio) jolle:
.
Nyt kun puskunkuuluu rajoitettuun Lorentz-ryhmään SO(1,3)+ tai lyhyesti vain SO(1,3), niin silloin determinattiehto antaa:
,
jonka toteuttaa myös antamasi matriisin B ominaisarvot.
Kirjoitan lisää jatkossa.
jolle päteeja .
Mainitsemiisi Casimir-operaattoreihin pitää kyllä palata myöhemmin. Olen nimittäin aktviivisesti puskenut ne unohlaan ajan saatossa.
Siis koko diagonalisointi koskee vain B-matriisin aika t- ja x-koordinaattia.
edit: Okei, syy voi olla siinä että muutin noita indeksejä ja se sitten tekee tuon eron.
Tässähän ei periaattessa ole merkitystä kummassa järjestyksessä nämä kaksi saraketta ovat matriisissa P (kun molemmat edustavat diagonalisoidussa B:ssä ominaisarvoa 1 siinä diagonaalilla). Nuo molemmat P:t (mun outo ja sun oikeampi) diagonalisoivat B:n kuitenkin ihan samalla tavalla.
Mutta olet oikeassa että sun kirjoittamasi on enemmän oikein.