kvantti ja suhteellisuusteoria

Vastaa Viestiin
c
curious
Viestit: 2

kvantti ja suhteellisuusteoria

Viesti Kirjoittaja curious »

miksi kvanttifysiikka ja Einsteinin teoria ei sovi yhteen??
D
Disputator
Viestit: 203

Re: kvantti ja suhteellisuusteoria

Viesti Kirjoittaja Disputator »

curious kirjoitti: 17 Huhti 2024, 07:50
miksi kvanttifysiikka ja Einsteinin teoria ei sovi yhteen??
Suppeampi suhteellisuusteoria ja kvanttimekaniikka sopivat vallan mainiosti yhteen keskenään, niiden yhdistämisestä saadaan kvanttikenttäteoriat eri muodoisaan, jotka muodostavat nykyisen hiukkasfysiikan perustan, josta siis materia ja valo ym. koostuvat

Yleinen suhteellisuusteorian ja kvanttimekaniikan yhdistäminen on vielä hakusessa.

Syynä on se, että suppeampi suhteellisuusteoria ja kvanttimekaniikka ovat lineaarisia tietyssä mielessä, kun taas yleinen suhteellisuusteoria on epälineaarinen.
SI Resurrection!
c
curious
Viestit: 2

Re: kvantti ja suhteellisuusteoria

Viesti Kirjoittaja curious »

👍 niinjoo se olikin yleinen suhteellisuusteoria eli painovoima jne
Q
QS
Viestit: 345

Re: kvantti ja suhteellisuusteoria

Viesti Kirjoittaja QS »

On totta, että perinteinen 1900-luvun alussa kehitetty kvanttimekaniikka ja erityinen suhteellisuusteoria ovat periaatteessa yhteensopivia, mutta kvanttimekaniikka täytyy modata kvanttikenttäteoriaksi.

Kvanttikenttäteoria ja gravitaatio eli yleinen suhteellisuusteoria eivät sellaisenaan ole yhteensopivia. Tarvitaan kvanttigravitaatioteoria, joka ei tähän päivään mennessä ole täysin valmis.

Mainittu modaamisen tarve johtuu siitä, että perinteisen kvanttimekaniikan todennäköisyydet eivät säily erityisen suhteellisuuteorian symmetriamuunnoksissa.

Yksinkertaistetusti asian voi nähdä seuraavasti. Symmetriamuunnos \(U\) on todennäköisyydet säilyttävä muunnos Hilbertin avaruudssa \(\mathcal{H} = \mathbb{C}^n\), jonka dimensio \(n>1\). Tilavektorit \(\Psi, \Phi \in \mathcal{H}\) käyttäytyvät muunnoksessa U siten, että $$\require{physics}\bra{U\Psi}\ket{U\Phi} = \bra{\Psi'}\ket{\Phi'} = \bra{\Psi}\ket{\Phi},$$missä transitioamplitudi \(\bra{\Psi}\ket{\Phi}\) säilyy. Esimerkiksi spin-1/2 hiukkanen kuvataan 2-dimensioisessa äärellisulotteisessa Hilbertin avaruudessa \(\mathcal{H} = \mathbb{C}^2\).

Kuuluisan Wignerin teoreeman mukaan jokainen Hilberin avaruuden \(\mathcal{H}\) symmetriamuunnos U on unitaarinen (tai antiunitaarinen) operaattori.

Ryhmäteoriasta kuitenkin tiedetään, että erityisen suhteellisuusteorian symmetriaryhmällä \(SO(3,1)\) ei ole äärellisulotteisia unitaareja esityksiä. Tämän seurauksena kvanttimekaniikan Hilbertin avaruudet on muunnettava ääretönulotteisiksi, joissa Lorentzryhmän operaattorit U voidaan esittää unitaarisina. Kvanttikenttäteoria mahdollistaa tämän.
Vastaa Viestiin