Tämä onkin mielenkiintoinen. Tuo selvästi vastaa Lorentzryhmän matriisia (pakotan nyt fysiikan i:n mukaanDisputator kirjoitti: 17 Huhti 2024, 20:06Aivan, en osaa sanoa minäkään miten niitä voisi rakentaa. Kuitenkin yksi vihje voisi tulla Lie-algebrasta. Nuo null-rotaatiot on parametrisoitu parametrinavulla ja harrastamalla reverse-engineeringiä tuohon matriisiin saa tuloksen, että Lie-algebran elementti antaa eksponentiaatiolla alkuperäisen null-rotaation, siis lasketaan . Tuossa siis puskun generaattori:
ja rotaation generaattori:
,
jolloin matriisi A on:
Nyt jos lasketaan matriisieksponentti generaattorille A saadaan:
,
mikä oli alkuperäinen null-rotaatio parametrina. Oliko tästä sitten mitään hyötyä, en tiedä. Se tavallaan tulee selväksi miksi tuossa null-rotaation kaavassa on matriisielementeissä parametrin polynomeja, joiden aste on korkeintaan 2. Syy on se, että kun lasketaan matriisieksponenttia sarjakehitelmällä, joka sisältää matriisin A potensseja , niin termit ovat nollia, kun n>2. Laskemalla koneella näkee, että
.
missä rapiditeetti
Matriisin ja ominaisvektorien etumerkit hiukan eri kuin sulla, mikä ei mielestäni ole ongelma, kun näkökulma tässä aktiivinen.
Tuo null-rotaatio siis saadaan, kun euklidinen kulma
Konkreettisen null-rotaation saan, kun sijoitan esimerkiksi euklidisen rotaation
Pienemmällä kulmalla
Pitäisi ehkä vielä koettaa laskea, että mitkä ovat ne kaksi erisuuntaista puskua, joiden jälkeen käsissä on tuo ihmeellinen null-rotaatio. Tällä on varmasti olemassa jokin yhteys Wigner-rotaatioon.
En nyt tiedä oliko tästä reverse-engineeringistä hyötyä, mutta ainakin näin, että null-rotaation Lorentzmatriisi sisältää uskottavia kulmia ja nopeuksia.