Disputator kirjoitti: ↑23 Kesä 2024, 12:52
Mun piti avata jo aikoja sitten Klein-Gordonin yhtälöä käsittelevä ketju, mutta se jäi kuitenkin tekemättä. Fysiikan kaavalotto-keskustelussa käsiteltiin KG-yhtälöä muunnelmineen, josta allaolevat lainaukset.
Varaktori kirjoitti:
QS kirjoitti:
Skalaarikentän Lagrangen tiheys se selvästi on. Kvantti-skalaarikenttiä tiedetään luonnossa vain yksi, Higgsin kenttä.
Yritin saada sinne ujutettua negatiivista massaa ja piti hörhöttää lisää tähän tapaan:
$$\partial_\mu \partial^\mu \phi + \mu^2 \phi = 0
$$
$$V(\phi) = -\frac{1}{2} \mu^2 \phi^2
$$
Takyoneista tuli puhetta toisaalla niin nuppi nyrjähti hörhötysmoodiin. No ehkä parempi pysyä näistä erossa ja keskittyä täällä enemmän selaisiin oikeasti olemassa oleviin asioihin.
QS kirjoitti:
Kokeilin myös tätä. Jos käyttää aiemmin kirjoittamaasi ja signatuuria (+,-,-,-)
\(\begin{align*}\mathcal{L} &= \frac{1}{2} \partial_\mu \phi \partial^\mu \phi + \frac{1}{2} m^2 \phi^2 \\ &= \frac{1}{2} \left(\partial_0 \phi \partial^0 \phi - \partial_i \phi \partial^i \phi\right) + \frac{1}{2} m^2 \phi^2\end{align*}\)
niin mielestäni Euler-Lagrange antaa liikeyhtälöksi
\(\partial_\mu \partial^\mu \phi - m^2 \phi = 0\)
mikä poikkeaa Klein-Gordon yhtälöstä siten, että massan \(m^2\) edessä miinus. Kun massaksi asettaa \(-im\), niin yhtälö muuttuu tosiaan Klein-Gordon yhtälöksi.
Ennen tuon imaginaarisen massa sijoittamista voidaan \(\mathcal{L}\):stä poimia kineettinen termi ja potentiaalitermi (L = K - V)
\(\begin{align*}K(\phi)&\sim \partial_0 \phi \partial^0\phi \\
V(\phi)&\sim\partial_i \phi \partial^i\phi-m^2\phi^2\end{align*}\)
Tässä muodossa \(V(\phi)\) pääsee rajoittamatta negatiivisen energian puolelle, mikä tarkoittaa epästabiilia kentän energiaa, kun \(\phi\) poikkeaa nollasta. No, tuskin ongelma, jos hyväksyy massan imaginaariseksi
, jolloin \(V(\phi)\) on ihan kelvollinen.
Tuossa Varaktori:n kirjoituksessa on KG-yhtälö muodossa \(\partial_\mu \partial^\mu \phi + m^2 \phi = 0\). Tuo on suhteellisuusteoreettinen notaatio, kun käytetään metriikkaa signatuurilla (1,-1,-1,-1) eli metriikka on \(ds^2= dt^2-dx^2-dy^2-dz^2\).
Mielestäni havaitsin seuraavaa: Jos käytetäänkin signatuuria (-1,1,1,1) eli metriikalla \(ds^2= -dt^2+dx^2+dy^2+dz^2\), niin silloin suhteellisuusteorian notaatioin pitäisi KG-yhtälö kirjoittaa muodossa (huomaa miinusmerkki):
\(-\partial_\mu \partial^\mu \phi + m^2 \phi = 0\)
Siis D'Alembertin operattori \(\Box=\partial_\mu \partial^\mu\) vaihtaa merkkiä kun metriikan signatuuria vaihdetaan.
Wikipedian
Klein-Gordon equation mukaan näin onkin. Enpä moista ole koskaan huomannutkaan aikaisemmin.
Yhtälöstä \(-\partial_\mu \partial^\mu \phi + m^2 \phi = 0\) saa kertomalla -1 yhtälön:
\(\partial_\mu \partial^\mu \phi - m^2 \phi = 0\),
mikä näyttää ihan Varaktorin/QS:n negatiivisen massan yhtälöltä, jos ei huomaa tuota D'Alembertin operaattorin merkin vaihtumista.
edit: korjattu notaatioita
Kappas. Minkäkään en ole tätä huomannut, kun kenttäteoriassa yleensä (+,-,-,-). Poikkeuksena Weinberg, mutta en ole sitä lukiessa asiaan kiinnittänyt huomiota, kun aivokapasiteetti muutenkin äärirajoilla Weinbergin kanssa.
Huomasin sellaisenkin, että KG-kentän \(\mathcal{L}\):ään voidaan valita skalaarikerroin \(\lambda\)
\(\mathcal{L} = \lambda\left(\partial_\mu \phi \partial^\mu \phi - m^2 \phi^2\right).\)
Kun signatuurissa (+,-,-,-) valitaan \(\lambda=\frac{1}{2}\), niin
\(\begin{align*}\mathcal{L} &= \frac{1}{2} \partial_\mu \phi \partial^\mu \phi - \frac{1}{2} m^2 \phi^2 \\ &= \frac{1}{2} \left(\partial_0 \phi \partial^0 \phi - \partial_i \phi \partial^i \phi\right) - \frac{1}{2} m^2 \phi^2\end{align*}\)
Vastaavasti signatuurissa (-,+,+,+) valitaan \(\lambda=-\frac{1}{2}\), jolloin
\(\begin{align*}\mathcal{L} &= -\frac{1}{2} \partial_\mu \phi \partial^\mu \phi + \frac{1}{2} m^2 \phi^2 \\ &= -\frac{1}{2} \left(-\partial_0 \phi \partial^0 \phi + \partial_i \phi \partial^i \phi\right) + \frac{1}{2} m^2 \phi^2\\ & = \frac{1}{2} \left(\partial_0 \phi \partial^0 \phi - \partial_i \phi \partial^i \phi\right) + \frac{1}{2} m^2 \phi^2\end{align*}\)
minkä lopullinen muoto on sama kuin aiemmassa 'negatiivisen massan' tapauksessa, mutta signatuuri ei ole sama, joten kyseessä ei kuitenkaan ole tuo 'negatiivisen massan' \(\mathcal{L}\). Euler-Lagrange
\(\require{physics}\pdv{\mathcal{L}}{\phi}-\partial_\mu\left(\pdv{\mathcal{L}}{(\partial_\mu\phi)}\right) = 0\)
johtaa signatuurissa (+,-,-,-) yhtälöön \(-m^2\phi-\partial_\mu\partial^\mu\phi=0\), joka -1 kerrottuna on KG yhtälö tutuimmassa muodossaan
$$(\partial_\mu\partial^\mu + m^2)\phi=0$$
Signatuurissa (-,+,+,+) saadaan \(m^2\phi-\partial_\mu\partial^\mu\phi=0\), joka -1 kerrottuna on sama kuin kirjoittamasi
$$(\partial_\mu\partial^\mu-m^2)\phi=0$$
Lagrangen tiheydessä molempien signatuurien kineettinen termi \(\frac{1}{2} \partial_0 \phi \partial^0 \phi\) on sama, mutta (+,-,-,-):ssa potentiaalitermi on
\(\frac{1}{2} \partial_i \phi \partial^i \phi\ + \frac{1}{2} m^2 \phi^2\)
kun taas (-,+,+,+):ssa se on
\(\frac{1}{2} \partial_i \phi \partial^i \phi\ - \frac{1}{2} m^2 \phi^2\).
Nyt en ole ihan varma miten tämä jälkimmäinen potentiaalitermi pitäisi ajatella, mutta se tosiaan näyttää samalle kuin 'negatiivisen massan' tapauksessa. Tuo alussa mainittu skalaari \(\lambda\) voidaan käsittääkseni valita vapaasti myös signatuurista riippumatta, sillä periaatteessa riittävää on, että \(\mathcal{L}\) toteuttaa tietyt symmetriaehdot.
Tähän liittyy nyt varmaankin se, että fysikassa halutaan Hamiltoniin postitiivinen kineettinen energiatermi. Tuon potentiaalitermin etumerkki onkin mielenkiintoisempi. Tai sitten tässä pitäisi laskea energia-liikemäärätensori ja huomata, että jokin energiatiheys halutaan positiiviseksi. No, täytyy pohtia.
p.s tässä on toki mahdollista, että sössin taas etumerkit, mutta ainakin koetin saada kohdalleen.