Menivätpä muutokset kuinka syvälle tahansa, paikkavektorille
Mainittakoon tässä välissä, ettei erillisyysjatkumossa (vakiintunut käsite on aika-avaruus) ole erikseen ajallista ja avaruudellista erillisyyttä, vaan ainoastaan erillisyyttä, jolla on neljä riippumatonta vapausastetta. (Tälle ulottuvuusmäärälle on vankka perustelunsa). Tarve hyperboliselle geometrialle hyperbelein ja Lorentz-symmetrialle syntyy vain siitä, että jokaiselle mittaajakehykselle saadaan sen itseisajassa mitattavaa kovarianttia ennustevoimaisuutta projisoimalla erillisyysjatkumo niin, että paikallisten valonnopeuksien avaruus näyttäytyy isotrooppisena.
Voimme ottaa mukana kulkevan yleisen koordinaatiston ja sallia sille kaikensyvyisiä derivaattavektoreita. Siellä laskien täytyy saada sama tulos samasta fysiikasta kuin inertiaalisesta koordinaatistosta laskien. Edelleenkään valituilla deskriptiivisen geometrian apuneuvoilla ei sinänsä ole merkitystä, kunhan niitä käytetään oikein.
Mutta mikä sitten aiheuttaa ikääntymiseron? Joudumme siirtymään syvemmälle fysiikan perustaan. On tarkasteltava suljettuja ja avoimia järjestelmiä sekä kappalevalintoja. Suljetulla järjestelmällä on säilyvä massakeskipiste, jonka suhteen voidaan asettaa siihen valonnopeuksien avaruus isotrooppiseksi. Näin saadaan yksikäsitteinen paikka-avaruus eli inertiaalinen koordinaatistokehys, jossa 4-erillisyyksien määrittäminen ja mittaaminen voidaan suorittaa valosignaalin ja (valo-)kellon avulla. Virtuaalisella koordinaatistolla ei ole rakennetta, joten käsittely on yksinkertaista. Todellisuudessa järjestelmät ovat jatkuvasti fluktuaatioiden alaisina, vaikka ne olisivatkin suljettuja, mutta voimme kuvitella ideaalisen hilamallin, jossa jokainen fluktuaatio pisteessä on samanlainen valokello, ja näin mittausten yksinkertaisuus säilyy.
Kolmiulotteisessa maailmassa aikaikkunoiden sisällä on valittavissa useita suljettuja järjestelmiä, joille pätee postulaatti: "massakeskipiste säilyttää tasaisen nopeuden liiketilansa." Seuraavaksi voimme pohtia näiden massakeskipisteiden virittämiä paikkavektoreita. Mikäli paikkavektori
Kahden inertiaalisen kolmiulotteisen kappaleen välinen kolmiulotteinen nopeus ei ole vakio, elleivät ne liiku samalla suoralla. Kohtauskulma vaikuttaa nopeuteen. Kappaleiden ohittaessa toisensa niiden välinen nopeus hidastuu nollaan ja kasvaa jälleen. Tästä syystä Lorentz-projektio ei ole vakio. Kaksosparadoksin asetelma on erikoistapaus, sillä siinä tarkastellaan vain yksisuuntaista liikettä. Vaikka kappaleiden välinen nopeus muuttuu, se on kummankin mittaamana sama. Tärkeää on se, että voimme tarkastella kaikkia inertiaalikappaleita yhtenä yhteisenä kappaleena, jolla on yhteinen massakeskipiste. Mikäli maailmankaikkeus koostuisi vain suljetuista järjestelmistä, Newtonin absoluuttinen aika ja avaruus olisivat totta jokaiselle havainnoijalle.
Mutta mutta, tässä kohden huomataan mihin ollaan menossa. Oletetaan, että valitaan kappale, jonka massakeskipisteen liiketila ei ole yhdellekään muulle tarkastelun havaitsijalle tasainen nopeus. Toisin sanoen sen nopeusvektori
Tässä pääsemme kellon mittaaman aika-paikkavektoripolun
Vuorovaikutustilanteessa kaksi paikkavektoriperustaa
Päätellään, että avoimen järjestelmän energiasisältö muuttuu ulkoisen toisen järjestelmän kanssa, mikä rikkoo ikääntymissymmetrian tarkasteltavaksi otetun kappaleen kannalta muiden eri suunnissa ja etäisyyksissä olevien inertiaalihavaitsijoiden suhteen. Koko kaikkeuden symmetrian säilymiseksi oleellista on, että on oltava olemassa se toinen kappale, jonka kanssa vuorovaikutetaan. Kun tätä ajatusta sovelletaan yleiseen suhteellisuuteen eli gravitaatioon, on uskottavaa, että siinäkin perustaksi vaaditaan energian säilyminen - ilman sitä GR ei ole täydellinen.