Higgsin mekanismi

E
Eusa
Viestit: 357

Higgsin mekanismi

Viesti Kirjoittaja Eusa »

https://www.quantamagazine.org/how-the- ... -20240903/

Ymmärrettävä fysikaalisuuteen pohjautuva sopivasti popularisoiva selostus.
Hienorakennevakio vapausasteista: (1+2¹+3²+5³+1/2¹*3²/5³)⁻¹ = 137,036⁻¹
Q
QS
Viestit: 568

Re: Higgsin mekanismi

Viesti Kirjoittaja QS »

Koetan tiivistää Higgsin yhteen viestiin samalla, kun kertaan asian itselleni. Jätän pois paljon laskuja, yksityiskohtia ja selityksiä. Vain periaatteet mukana.

Vapaan massallisen Diracin kentän (spin-½) Lagrangen tiheys on

LD=Ψ¯(iγμμm)Ψ

missä Ψ on Diracin spinori, m on massa, γμ ovat Diracin matriisit, ja Ψ¯=Ψγ0. Tämä LD on invariantti Lorentz-muunnoksissa, se siis toteuttaa SO(1,3)-symmetrian.

Lokaali U(1)-symmetria tarkoittaa sitä, että Lagrangen tiheys on invariantti muunnoksessa

Ψeia(x)ΨΨ¯Ψ¯eia(x)

missä a(x)R on paikasta xμ=(x0,x1,x2,x3) riippuva funktio. Vapaan kentän LD ei ole invariantti lokaalissa U(1)-muunnoksessa. Se on tosin invariantti globaalissa U(1)-muunnoksessa ΨeiaΨ, missä aR on vakio.

Vapaan ja massattoman fotonikentän (spin-1) Lagrangen tiheys

LEM=μAνμAνμAννAμ

ei ole invariantti lokaalissa muunnoksessa AμAμ+aμ(x), mutta on invariantti lokaalissa muunnoksessa AμAμ+μa(x), missä mukana funktion a(x) derivaatta.

LD ja LEM voidaan kuitenkin yhdistää siten, että se toteuttaa lokaalin U(1)-symmetrian

LQED=mΨ¯Ψ+iΨ¯γμ(μigAμ)Ψ14(μAνμAνμAννAμ)=mΨ¯Ψ+iΨ¯γμDμΨ14FμνFμν

missä g on kytkinvakio (varaus). Toisella rivillä Dμ=iμigAμ on kovariantti derivaatta, ja Fμν on sähkömagneettinen kenttävoimakkuustensori. Aμ saa nimen U(1)-mittakenttä, sillä se mahdollistaa lokaalin U(1)-symmetrian, ja kenttien vuorovaikutuksen.

Vapaa Diracin kenttä voidaan kirjoittaa myös massattomana

LF=iΨ¯γμμΨ

missä Ψ ja Ψ¯ sisältävät kaksi komponenttia

Ψ=(ψ1ψ2)Ψ¯=(ψ¯1ψ¯2)

Kenttiä Ψ ja Ψ¯ kutsutaan nimellä dupletti. Massaton LF toteuttaa globaalin SU(2)-symmetrian, jonka muunnokset ovat

Ψeiaiσi2ΨΨ¯Ψ¯eiaiσi2

Tässä σi ovat 3 Paulin matriisia, ja ai vakiot näiden edessä. Eksponentissa on summattuna 3 Paulin matriisia kertoimineen.

Paulin matriisit ovat ryhmän SU(2) generaattoreita. Lokaalin SU(2)-muunnoksen kerroin on eiai(x)σi2SU(2). Massaton LF ei toteuta lokaalia SU(2)-symmetriaa. Osoittautuu, että lokaalin symmetrian toteuttava Lagrange on

LF+B=iΨ¯γμDμΨ14Tr(BμνBμν)

missä massaton spin-½ ja Bμ -kenttä vuorovaikuttavat. Lagrangen tiheydessä on kenttävoimakkuustensori

Bμν=μBννBμigw[Bμ,Bν]

Tässä Bμ on matriisi, ja viimeinen termi on matriisikommutointi. Kytkinvakio on gw.

Matriisi Bμ=(Wμ)iσi2, missä komponentit μ={0,1,2,3}. Indekseistä i={1,2,3} muodostuu kolmen Paulin matriisin summa.

Bμ sisältää näin kolme spin-1 kenttää (Wμ)i, jotka ovat SU(2)-mittakenttiä. Kovariantti derivaatta on Dμ=μigwBμ. Nyt voidaan yhdistää lokaalit symmetriat U(1) ja SU(2) kirjoittamalla

LF+B+EM=iΨ¯γμ(μigAμigwBμ)Ψ14Tr(BμνBμν)14FμνFμν

missä g on U(1)-mittakentän kytkinvakio, ja gw on SU(2)-mittakentän kytkinvakio. Tästä kuitenkin puuttuu fermioni-kentän massa m (tarkemmin dupletin massat m1 ja m2), joka rikkoisi U(1)- ja SU(2)-symmetriat.

Seuraavaksi kirjoitetaan skalaarikenttä (spin-0)

LH=μϕμϕρ2ϕϕλ(ϕϕ)2

missä ϕ on kompleksinen, ja ρ on massaparametri. λ ilmaisee itsevuorovaikutuksen voimakkuuden. Kyseessä ei siis ole täysin vapaa kenttä. Yhdistetään massaton fotonikenttä ja skalaarikenttä

LEM+H=((μ+igAμ)ϕ)((μigAμ)ϕ)+ρ2ϕϕλ(ϕϕ)2

mikä toteuttaa lokaalin U(1)-symmetrian. Sitten kirjoitetaan skalaarikenttä duplettina

Φ=(ϕ1ϕ2)

Tämän jälkeen fotoni-, skalaari- ja Bμ-kenttä yhdistetään

LEM+B+H=((μ+igwBμ+igAμ)Φ)((μigwBμigAμ)Φ)+ρ2ΦΦλ(ΦΦ)2

Myös tämä LEM+B+H toteuttaa lokaalin SU(2)-symmetrian. Poimitaan vielä potentiaali

V(Φ)=ρ2ΦΦλ(ΦΦ)2=ρ2ϕ1ϕ1+λ(ϕ1ϕ1)2ρ2ϕ2ϕ2+λ(ϕ2ϕ2)2=V(ϕ1)+V(ϕ2)

Dupletin komponenteille voidaan laskea arvo, joka minimoi potentiaalin. Tämä arvo on ϕm=ρ22λ eiφ, missä eiφ on vaihekerroin. Potentiaalia V(Φ)=V(ϕ1)+V(ϕ2) kutsutaan nimellä Higgsin potentiaali ja sen minimiarvo vastaa kentän perustilaa.

Yksi viesti riitti hädin tuskin puoleen väliin. Kirjoitan joskus toisen viestin. Joskus 🤔
D
Disputator
Viestit: 238

Re: Higgsin mekanismi

Viesti Kirjoittaja Disputator »

QS kirjoitti: 19 Syys 2024, 18:09
Koetan tiivistää Higgsin yhteen viestiin samalla, kun kertaan asian itselleni. Jätän pois paljon laskuja, yksityiskohtia ja selityksiä. Vain periaatteet mukana.
...
Yksi viesti riitti hädin tuskin puoleen väliin. Kirjoitan joskus toisen viestin. Joskus 🤔
 
Iltaa. Mun mielestä tälläiset tiivistelmät ovat oikein hyviä. En ole opiskellut tästä aiheesta oikein mitään fysiikan kannalta, mutta tuttuja termejä vilahtelee siellä ja täällä, joten on mahdollista, että voisin jotain joskus ymmärtääkin fysiikan näkökulmasta. Itse olen käyttänyt aikaa joskus ennen pääsäiekimpun konnektioihin ym. juttuihin matematiikan kannalta ja niistä jotain osaan edelleenkin, mutta se fysikaalinen konnektio (pun intended) matematiikan ja fysiikan välillä jää vähän hämäräksi, enkä ymmärrä erilaisia valintoja, jotka perustuvat fysiikkaan. Mutta matematiikan kannalta tässä on paljon mielenkiintoista nysväämistä. Mitä itse asiassa on mitta ja mitä on mittainvarianssi jne. Ansaitsee kyllä ihan oman ketjunsa.
SI Resurrection!
D
Disputator
Viestit: 238

Re: Higgsin mekanismi

Viesti Kirjoittaja Disputator »

Lisätään vielä se, että on äärimmäisen antoisaa rakentaa siltoja puhtaan matematiikan esitysten ja fysiikan esitysten välillä. Hyvin monesti on hankalaa ymmärtää sen toisen osapuolen argumentteja.

Valtaosa materiaalista valitsee puolensa ja siten on monesti hankalaa löytää sellaisia juttuja, jotka olisivat tyydyttäviä kummallekkin, paremminkin kumpikin kokee sen toisen esityksen jotenkin epäselväksi, vaaativaksi tms. Tämä siis koskee jotain graduate-tason juttuja.
SI Resurrection!
Q
QS
Viestit: 568

Re: Higgsin mekanismi

Viesti Kirjoittaja QS »

Fyysikot eivät usein itsekään ymmärrä valintojaan matematiikan näkökulmasta. Myöhempinä vuosina tyypillisesti joku matemaatikko selittää mitä ovat oikeasti touhunneet :D

Aiheena oleva sähköheikko teoria ja Higgs sisältää sekin sekavan seurakunnan verran fysiikkaan perustuvia valintoja ja selittelyjä. Voisin ekaa viestiäni joskus purkaa osiin pala kerrallaan. Sitä ennen kirjoitan lisäviestin, jossa koetan selittää periaatteellisesti sen, miten Higgs antaa fermionille massan.

Hiukkasfysiikan standardimalli on ruma teoria, jota ei kai voi kaikilta osin saada matemaattisesti kauniiksi. Mutta esim lokaali SU(2)-symmetria näyttää siltä, että on ehkä olemassa elegantti geometrinen tapa. Viittasitkin konnektioihin ja kimppuihin, joita tähän liittyy.

SU(2)-mittakentän muodostus brute force päättelyllä on sotkuinen. Geometrinen menetelmä olisi ehkä jopa yksinkertaisempi. Pitää etsiä lähteitä aiheesta.
Q
QS
Viestit: 568

Re: Higgsin mekanismi

Viesti Kirjoittaja QS »

Mulla oli etumerkkivirhe potentiaalissa. Korjasin
QS kirjoitti:
V(Φ)=ρ2ΦΦ+λ(ΦΦ)2=ρ2ϕ1ϕ1+λ(ϕ1ϕ1)2ρ2ϕ2ϕ2+λ(ϕ2ϕ2)2=V(ϕ1)+V(ϕ2)
Tästä voisin jatkaa. Lokaalit U(1)- ja SU(2)-symmetriat toteuttava Lagrangen tiheys oli

LEM+B+H=((μ+igwBμ+igAμ)Φ)((μigwBμigAμ)Φ)+ρ2ΦΦλ(ΦΦ)2=((μ+igw[ (Wμ)iσi2 ]+igAμ)Φ)((μigw[ (Wμ)iσi2 ]igAμ)Φ)V(ΦΦ)

missä yhdistetty mittakentät Aμ ja Bμ sekä kompleksinen skalaarikenttä Φ (Higgsin dupletti). Toisella rivillä potentiaali V(ΦΦ), ja SU(2)-mittakenttä komponenteilla W1, W2 ja W3.

Kuvassa pystyakseli on V ja vaaka-akseli Φ.


Kuva

Vasemmalla V minimoituu, kun Φ=0, ja parametrit ρ=0, λ>0.

Keskellä ρ>0 ja λ>0. Minimi on kahdessa eri paikassa.

Higgsin potenatiaali on likimain kuten oikeanpuoleinen kuva. Minimi V=0 on kahdessa eri paikassa, joissa kentän arvo Φ0.

Minimi saavutetaan siis kohdissa, joissa kentän arvo on nollasta poikkeava. Vaaka-akselin pitäisi tosin olla taso ( Re(Φ),Im(Φ) ), missä V(Φ)=0 muodostaa kuuluisan meksikolaisen hatun alimman kohdan. Potentiaalin minimoi kenttä, jolle kaikissa avaruuden pisteissä x pätee ΦΦ=ρ22λ.

Usein sanotaan, että U(1)×SU(2)-symmetria rikkoutuu spontaanisti, kun V(Φ):n konfiguraatio siirtyy vasemman kuvan tilanteesta kohti oikeaa. Ennen symmetriarikkoa Diracin kenttä on massaton ja sen Lagrange lokaalisti SU(2)-symmetrinen.

Skalaari-dupletin Φ komponenteilla ϕ1 ja ϕ2 on potentiaalit V(ϕ1ϕ1) ja V(ϕ2ϕ2) sekä näiden minimit. Minimejä vastaavat arvot ovat ϕ1min ja ϕ2min. On ääretön määrä minimin tuottavia kentän arvoja, jotka ovat origoa kiertävällä ympyrällä. Arvoista poimitaan mittavalinta. Hyväksi valinnaksi osoittautuu (perustelut sikseen)

Φmin=(ϕ1minϕ2min)=12(0v+η)

missä v=±ρ2λ on vakio, ja η on kenttä, joka korvaa komponentit ϕ1 ja ϕ2. Valinnan nimitys on unitaarimitta. Dupletin Φ neljästä arvosta (2 reaalista, 2 kompleksista) jäljellä on yksi reaalinen η, jonka nimi on Higgsin kenttä. Loput 3 ovat poistuneet mittavalinnan seurauksena, ja lisäksi V(ΦΦ) minimoituu Higgsin kentän arvolla η=0.

Lagrangen tiheyteen LEM+B+H sijoitetaan Higgsin potentiaalin minimiä V(ΦΦ)=0 vastaava Higgsin dupletti Φmin siten, että käytetään unitaarimittaa

LEM+B+Hunitary=v28[gw2(W1μ)2+gw2(W2μ)2+(gwW3μgAμ)2]

Määritellään SU(2)-mittakenttä hiukan toisin

W+μ=12(W1μiW2μ)Wμ=12(W1μ+iW2μ)

jolloin

LEM+B+Hunitary=14v2gw2(W+)μ(W)μ+18v2(gwW3μgAμ)2

Jälkimmäinen termi voidaan kirjoittaa matriisimuodossa

(gwW3μgAμ)2=(W3μ,Aμ)[gw2ggwggwg2](W3μAμ)

missä matriisin molemmin puolin vektori (W3μ,Aμ). Matriisi diagonalisoidaan, ja W3μ nimetään erinäisiä kertoimia käyttäen Zμ (perustelu jääköön sikseen tässä kohti). Näin saadaan

LEM+B+Hunitary=14v2gw2(W+)μ(W)μ+18v2(g2+gw2)Zμ2+18v20Aμ2

missä Aμ:n edessä kerroin 0. Tämä tarkoittaa sitä, että Higgsin kentän ja fotonikentän välistä vuorovaikutusta ei ole. Kertoimet termien edessä tulkitaan massoiksi

mW2=14v2gw2mZ2=14v2(g2+gw2)mA=0

Spontaanissa U(1)×SU(2)-symmetriarikossa fotoni pysyy massattomana, mutta Higgsin kenttä antaa massan vektoribosoneille W+, W ja Z.

Toivottavasti mun kirjoitukset ei ole spämmiä, kun en toisessakaan viestissä päässyt siihen asti, että Diracin kentällä on massa. Tulee kolmas myöhemmin 🤓
E
Eusa
Viestit: 357

Re: Higgsin mekanismi

Viesti Kirjoittaja Eusa »

20240921_224219.jpg
20240921_224219.jpg (77.4 KiB) Katsottu 11499 kertaa
Mikä estäisi tulkitsemasta niin, että potentiaali on minimissä samankertaisesti vakiolla positiivisella ja negatiivisella resonaattorilla, jolloin kentän odotusarvo olisi kuitenkin keskimäärin nolla ja mekanismin rakenne symmetrinen? Symmetria rikkoutuisi vastakkaisille eli antipodaalisille aine-/antiaine-vaiheille erikseen...

Nykyisessä matemaattisessa kuvauksessa tarvitaan singlettejä erottelemaan oikeakätiset hiukkaset, mutta eikö vuorovaiheisuus mahdollistaisi molemmille sektoreille oman spontaanin symmetriarikon dupletteineen ja Higgsin kentän arvo molemmat sektorit huomioiden olisi keskimäärin nolla - symmetria täydellistyisi.

Tästä saisi perusteen sähkövarauksille ajanluonteisissa hiukkasissa ja magneettivarauksille avaruudenluonteisissa poikkileikkauksissa...
Hienorakennevakio vapausasteista: (1+2¹+3²+5³+1/2¹*3²/5³)⁻¹ = 137,036⁻¹
Q
QS
Viestit: 568

Re: Higgsin mekanismi

Viesti Kirjoittaja QS »

Eusa kirjoitti: 21 Syys 2024, 23:01
... kentän odotusarvo olisi kuitenkin keskimäärin nolla...

...Nykyisessä matemaattisessa kuvauksessa tarvitaan singlettejä erottelemaan oikeakätiset hiukkaset
Higgsin kentän vakuumiodotusarvo on kokeellisestikin todettu olevan n. 246 GeV, joten nolla se ei mitä ilmeisimmin ole.

Oikeakiraalisen kentän singletti tarvitaan, kyllä. Syy on se, että heikko vuorovaikutus ei saa miksata oikeakiraalisia hiukkasia, vaan ne muuntuvat SU(2)-ryhmän triviaalina esityksenä, mikä tarkoittaa karkeasti ottaen 1:llä kertomista (ei muunnosta).

Vasenkiraaliset kentät ovat dupletteja, joiden komponentit miksautuvat heikossa vuorovaikutuksessa.
E
Eusa
Viestit: 357

Re: Higgsin mekanismi

Viesti Kirjoittaja Eusa »

QS kirjoitti: 22 Syys 2024, 11:45
Eusa kirjoitti: 21 Syys 2024, 23:01
... kentän odotusarvo olisi kuitenkin keskimäärin nolla...

...Nykyisessä matemaattisessa kuvauksessa tarvitaan singlettejä erottelemaan oikeakätiset hiukkaset
Higgsin kentän vakuumiodotusarvo on kokeellisestikin todettu olevan n. 246 GeV, joten nolla se ei mitä ilmeisimmin ole.
Esittämässäni asetelmassa mittaus tapahtuu aina jommassa kummassa antipodaalisektorissa, jonka suhteen saadaan tietysti tuo energia. Mutta Higgsin mekaniikan matematiikassa efektiivistä on H2 eli H sinänsä voisi olla negatiivinenkin tulosten muuttumatta.

Eräs näkymä on sellainen, jossa meillä on lomittuneet peilikuvakaikkeudet noina kahtena sektorina ja erillisyysjatkumon diversiot osoittavat vaihesektoreissa vastakkaisiin suuntiin - kansankielellä: eräälle koordinaatistolle projisoituu vastakkaisvaiheen sektorin ajan suunta vastakkaisena oman koordinaatiston aikakehitykseen nähden ja siksi rakenne saa vastakkaisen varauksen.

Tämän mallin kanssa yhteensopivaa on, etteivät vastakkaiset varaukset vuorovaikuta keskenään sähköisesti; ne putoavat kentän summavaikutuksena vastaavalla voimakkuudella toisiinsa kuin samanmerkkisten varausten voi puolestaan katsoa vuorovaikuttavan sähköisesti hylkien (pitävän erillisyyttä) keskenään.

Eli tyhjön odotusarvo H voi periaatteessa aivan hyvin olla n. 246GeV/c² tai 246GeV/c² sektoreittain mittaustulosten puitteissa.

Onko jotain muuta, joka torjuisi tulkinnan antipodaaleista vaihesektoreista? Olisiko jokin koejärjestely, jolla vaikka epäsuorastikin voitaisiin asiaa testata?

Vai voisiko olla niin, että toive löytää aineen ja antiaineen määräeroa selittävä symmetriarikko onkin ohjannut fysiikan matematiikan valintoja?
Hienorakennevakio vapausasteista: (1+2¹+3²+5³+1/2¹*3²/5³)⁻¹ = 137,036⁻¹
Q
QS
Viestit: 568

Re: Higgsin mekanismi

Viesti Kirjoittaja QS »

Eusa kirjoitti: 22 Syys 2024, 12:52
Esittämässäni asetelmassa mittaus tapahtuu aina jommassa kummassa antipodaalisektorissa, jonka suhteen saadaan tietysti tuo energia. Mutta Higgsin mekaniikan matematiikassa efektiivistä on H2 eli H sinänsä voisi olla negatiivinenkin tulosten
...
tyhjön odotusarvo H voi periaatteessa aivan hyvin olla n. 246GeV/c² tai 246GeV/c² sektoreittain mittaustulosten puitteissa.
Yksiköistä sen verran, että odotusarvon yksikkö on GeV. Higgsin bosonin massa on n. 125 GeV/c2.

Odotusarvo ei riipu kentän 'paikasta sombreron kuoppassa' (edellisten kuvien kuula). Potentiaalin minimoi kenttä, jolle pätee ΦΦ=ρ22λ.

Kuva

Φ ja Φ ovat kompleksilukuja. Nämä voi konkreettisesti kirjoittaa Φ=veiθ ja Φ=veiθ, missä v,θR. Tuo v on potentiaalin minimi säteen suunnassa, ja θ on napakulma.

Potentiaali minimoituu, kun (veiθ)veiθ=ρ22λ, mistä seuraa v2=ρ22λ. Tämä ei ole kulmasta θ riippuva. Higgsin dupletin vakuumiodotusarvo (unitaarimitassa) on

Φ|0|Φ=12(0v)

missä kokeellisesti mitattu reaaliluku v = 246 GeV, jolle ehto v2=ρ22λ. Periaatteessa siis v=±ρ2λ=±246GeV. Etumerkkivalinta ei haittaa, kun Higgsin kenttä antaa massan W ja Z-bosoneille, sillä massat ovat neliöitä

mW2=14v2gw2mZ2=14v2(g2+gw2)

Kuitenkin Diracin kentän massa on muotoa

m12v

missä etumerkki tekisi massasta negatiivisen. Tämän saisi järjestykseen Lagrangen tiheyden etumerkeillä tai vaihtamalla Diracin dupletin komponentit jotenkin keskenään, mutta kätevämpää on kai valita v=+246GeV.

Higgsin mekanismin spontaanissa symmetriarikossa kenttä 'putoaa' johonkin kohtaan θ, ja ei sen jälkeen liikku θ-suunnassa. Goldstonen bosoni puolestaan kiertää potentiaalikuopassa. Ero näiden välillä on oma juttunsa. Joskus sanotaan, että Goldstonen bosoni poistuu SU(2)-mittabosonin takia ja tilalle tulee Higgs massoineen. Mutta en tiedä miten hyvin tuo asiaa kuvailee.

Jos taas 'sombrero' olisi kallellaan, eli löytyisi yksikäsitteinen minimikohta, niin symmetriarikko ei olisi spontaani, vaan vain symmetriarikko.

Kentän arvoon v voisi vielä todeta sen, että jos Φ ajatellaan täsmällisesti kompleksilukuna, niin v on kompleksiluvun Φ=a+bi itseisarvo, joka määritellään |v|=a2+b2. Tämä on aina positiivinen reaaliluku, joten etumerkkivalinta + on ainoa vaihtoehto. Sehän on paikkavektorin pituus eli etäisyys origosta.
Vastaa Viestiin