Käytin kahta käsitettä: paikka ja tapahtuma. Tapahtuma-käsitteeseen sisältyy aikakomponentti. Esimerkiksi kädessäni on kaksi kelloa, \(K1\) ja \(K2\), joista \(K1\) on kädessäni pysyvä vertailukello.Kvarkkivalo kirjoitti: ↑03 Loka 2024, 18:35En sisäistä tätä "paluuta samaan paikkaan". Mielestäni paluu samaan paikkaan on pelkkä matemaattinen konsepti, eikä se ole mahdollista missään olosuhteissa. Ei ajan lisäksi myöskään missään muissa vapausasteissa.QS kirjoitti: ↑24 Elo 2024, 18:27
Eri käyriä seuraavien kellojen vertailu on mahdollista vain, kun ne kohtaavat toisensa tapahtumassa A, ja myöhemmin jälleen tapahtumassa B. Laakeassa avaruudessa tämä ei ole välttämätöntä, mutta yleisessä suhteellisuusteoriassa avaruudellisesti eroteltujen kellojen vertailu ei ole mahdollista.
Vaikka suhteellisuusteoria on yli 100 vuotias, niin tänä päivänkin kiihtyvyyden merkitys ikääntymiseroon aiheuttaa keskustelua. Eräs perustelu on, että ilman kiihtyvyyttä liikkuva kello ja vertailukello eivät palaudu samaan avaruudelliseen paikkaan. Tämä ei ole kestävä perustelu, sillä kaarevassa avaruudessa palautus on mahdollinen ilman kiihtyvyyttä. Myös laakean avaruuden eräät epätriviaalit topologiat mahdollistavat palautuksen ilman kiihtyvyyttä.
Heitän kellon \(K2\) ylös päin tapahtumassa \(A=(t_1,x,y,z)\), ja se putoaa takaisin käteeni tapahtumassa \(B=(t_2,x,y,z)\). Tämä tarkoittaa sitä, että \(K1\) ja \(K2\) erkanevat tapahtumassa \(A\), ja kohtaavat jälleen tapahtumassa \(B\). Tässä vertailukellon \(K1\):n mittaama aika on \(t_2-t_1\).
Yleisessä suhteellisuusteoriassa kellojen mittaamien kokonaisaikojen vertailu on mahdollista vain, kun ne kohtaavat \(A\):ssa ja myöhemmin jälleen \(B\):ssä. Tämä on seuraus siitä, että kaarevassa avaruudessa ei ole olemassa samanaikaisuuden tasoa kahden avaruudellisesti erotellun paikan välillä. En nyt tältä istumalta keksi miten selittäisin arkijärjen käsitteillä, mutta koetan joskus keksiä.
Paikka-käsite sisältää vain avaruudellisen paikan \((x,y,z)\). "Palauttaminen samaan paikkaan" tarkoittaa sitä, että tullaan takaisin tuohon avaruudelliseen paikkaan, joka esimerkissä oli käteni avaruudellinen paikka. Tässä siis kellot ovat vierekkäin ja siinä pysyvät. Kyse ei olisi samaan paikkaan palauttamisesta, jos K1 vain ohittaisi käteni tiistaina ja K2 ohittaisi käteni keskiviikkona.