Kirjoittamasi herätti mut ymmärtämään taas jotain. Tämä nimittäin yhdistyy sopivasti siihen, miten sähköheikon teorian kentät ja muunnokset yleensä opetetaan ja esitetään helpolla tavalla (ei Weinbergin tavalla). Tyypillisesti Lagrangeen on kirjoitettu esimerkiksi vasenkiraalinen leptoni-termiDisputator kirjoitti: ↑09 Loka 2024, 09:57Disputator kirjoitti: ↑03 Loka 2024, 11:53...
Käytin yllä ryhmän \(S^1\times SU(2)\) ja \(S^1\) määritteleviä lausekkeita sellaisenaan, mutta tuota ylläolevaa laskua voi hieman yleistää, käyttämällä ryhmien esitysteoriaa, siten että tuo matriisi a onkin ryhmän \(S^1\times SU(2)\) redusoitumaton esitys ja 1x1-matriisi b on ryhmän \(S^1\) redusoitumaton esity. Tämä tuo mukanaan kvanttiluvut Y ja \(T_3\), kuten jo uudemmassa viestissäsi kirjoitit. Kolmas kvanttiluku Q määräytyy fysiikasta, joten Y ja \(T_3\) eivät ole aivan mielivaltaisia
Kirjani kaavassa ei tarkastella ollenkaan SU(2) osaa, vaan 2x2-matriisi a on ryhmän \(S^1\) esitys ja b on saman ryhmän 1x1-matriisiesitys.
Matriisin a diagonaalikomponentit ovat redusoitumattomia esityksia \(e^{-i\beta/2}\) ja 1x1-matriisi b on myös \(S^1\):n redusoitumaton esitys \(e^{-i\beta}\) missä tuo eksponentti on annettu (heikon)hypervarauksen Y avulla eli \(e^{\frac{i}{2}Y\beta}\). Kvanttiluku Y luokittelee siis ryhmän \(S^1\) redusoitumattomat esitykset. Vasenkiraalilla elektronilla ja neutriinolla on Y=-1 ja oikeakiraalilla elektronilla Y=-2. (edit: korjattu luvut)
$$
g\cdot\psi
=\begin{bmatrix}
e^{-i\beta/2} & 0 & 0 \\
0 & e^{-i\beta/2}& 0 \\
0 & 0 &e^{-i\beta}& \\
\end{bmatrix}
\begin{pmatrix}
e_L \\
(\nu_e)_L \\
e_R \\
\end{pmatrix}
$$
Korjaan tässä omia virheitä ja jotain kommenttia, kirjoitin:Tuo lauseke \(e^{-i\beta/2}\) ei ole esitys ryhmäteorian mielessä ollenkaan, jos tuo parametri \(\beta\) tulkitaan kulmaksi \(\beta(x)\in [0,2\pi)\) tai lokaalimmin \(\beta(x)\in [0,2\pi)\) , siis esitys \(\Pi\) veisi \(S^1\):n alkion \(e^{i\beta}\) alkiolle \(e^{-i\beta/2}\). Viimeksimainittu on 1x1-matriisi.Disputator kirjoitti:Matriisin a diagonaalikomponentit ovat redusoitumattomia esityksia \(e^{-i\beta/2}\) ja 1x1-matriisi b on myös \(S^1\):n redusoitumaton esitys \(e^{-i\beta}\) missä tuo eksponentti on annettu (heikon)hypervarauksen Y avulla eli \(e^{\frac{i}{2}Y\beta}\).
Hmm,en osaa nyt sanoa, tuossa kaavassa on fysiikkaa ja matikkaa sekaisin.
Nyt ei kerkeä enempää, täytyy palata tähänkin myöhemmin.
$$\mathcal{L}^L = \left(\bar \nu_L, \bar e_L \right)\left[i\gamma^\mu\left(\mathbb{I}_{2x2}\ \partial_\mu - ig \frac{\sigma^i}{2}A^i_\mu-ig'\frac{Y}{2} B_\mu\ \mathbb{I}_{2x2}\right)\right] \begin{pmatrix} \nu_L \\ e_L \end{pmatrix}$$
missä elektronin neutriino \(\nu_L\) ja elektoroni \(e_L\) ovat 2-komponenttisena esityksenä \((\nu_L,e_L)^T\). Tämä on siis kahden kompleksiluvun pystyvektori, jonka komponentit ovat Weylin spinorin vasenkiraaliset komponentit. Suluissa on vasenkiraalisten kenttien kovariantti derivaatta
$$D_\mu^L=\mathbb{I}_{2x2}\ \partial_\mu - ig \frac{\sigma^i}{2}A^i_\mu-ig'\frac{Y}{2} B_\mu\ \mathbb{I}_{2x2}$$
Tämä 2x2-matriisi toimii komponentteihin \(\nu_L\) ja \(e_L\). Lokaalit mittamuunnokset voidaan kirjoittaa
$$\begin{align*}
\exp[a(x)\ \frac{i}{2}\sigma^i] &\in SU(2)_L\\
\exp[\beta(x)\ \frac{i}{2}Y] &\in U(1)_L
\end{align*}$$
missä alaindeksi L ilmaisee, että kyseessä vasenkiraalinen muunnosryhmä. Hiukkastyyppien hypervaraus on \(Y=Y_{e_L}=Y_{\nu_{eL}}=-1\).
Tuo \(D_\mu^L\) voidaan kirjoittaa 2x2-matriisina
$$D_\mu^L=\begin{pmatrix}
\partial_\mu-ig'\frac{Y}{2}B_\mu-i\frac{g}{2}A_\mu^3 & -i\frac{g}{2}(A_\mu^1-iA_\mu^2) \\
-i\frac{g}{2}(A_\mu^1+iA_\mu^2) & \partial_\mu-ig'\frac{Y}{2}B_\mu+i\frac{g}{2}A_\mu^3
\end{pmatrix}$$
\(A^i\) ja \(B\) ovat aiemmin mainitut neljä mittakenttää. Kun tämä sijoitetaan, niin \(\mathcal{L}^L\) sisältää termejä, jotka ovat muotoa
$$\mathcal{L}^L \sim \bar\nu_L(...)\nu_L + \bar\nu_L(...)e_L + \bar e_L(...)\nu_L+\bar e_L(...)e_L$$
Matriisi tekee siis sen, mitä tehtäväksi on annettu. Lagrangen oikeakiraaliset termit ovat tyypillisesti muotoa
$$\mathcal{L}^R = \bar e_R\left[i\gamma^\mu\left(\partial_\mu - ig'\frac{Y^R}{2} B_\mu\right)\right]e_R$$
missä mukana vain 1-komponenttinen kompleksiluku \(e_R\), joka on Weylin spinorin oikeakiraalinen komponentti, ja siis skalaari. Hypervaraus \(Y^R=-2\), mikä poikkeaa vasenkiraalisten vastaavasta. Tässä nyt lokaali mittamuunnos on
$$\exp[\beta(x)\ \frac{i}{2}Y^R] \in U(1)_R$$
missä R esittää oikeakiraalista mittamuunnosta. Koko Lagrangen tapauksessa mainitaan usein \(U(1)_Y\), mikä viittaa vasen- ja oikeakiraalisten eri hypervaraukseen. Termit \(\mathcal{L}^L\) ja \(\mathcal{L}^R\) kirjoitetaan erikseen siten, että leptoni-termit ovat (vain osa tässä, esimerkkinä neutriino ja elektroni)
$$\begin{align*}
\mathcal{L_e} &= \mathcal{L}^L+ \mathcal{L}^R\\
&= \left(\bar \nu_L, \bar e_L \right)i\gamma^\mu\ D_\mu^L \begin{pmatrix} \nu_L \\ e_L \end{pmatrix}
\ +\ \bar e_R\ i\gamma^\mu D_\mu^R\ e_R
\end{align*}$$
missä on tavallaan väkivalloin irrotettu vasen- ja oikeakiraaliset komponentit eri termeihin, eri kovariantilla derivaatalla, ja eri muunnosryhmillä. Tämä irrotus on tehty projektioilla \(P_L\) ja \(P_R\), mutta kun mutkat on suoriksi laitettu, niin niitä ei mainita. Alkuperäiset 4-komponenttiset spinorit on kai tavallaan projektoitu spinorien kahdeksi eri aliavaruudeksi, joiden dimensio on 2 (vasen dupletti) ja 1 (oikea singletti).
Jos ei irrotettaisi, niin tulisi vastaan sun viestin tilanne, jossa ryhmien \(U(1)_L\) ja \(U(1)_R\) esityksiä on vaikea pitää erillään.
Tässä 'helpossa' Lagrangessa näkyy myös se, että oikeakiraalinen \(e_R\) muuntuu \(SU(2)_L\) -muunnoksessa "skalaarina". Tavallaan kai kyllä, mutta \(e_R\) ei itse asiassa edes ole \(SU(2)\)-muunnoksen kohteena, sillä termissä \(\mathcal{L}^R\) ja kovariantissa derivaatassa \(D_\mu^R\) ei ole ryhmän \(SU(2)\) generaattoria.
Näin ajateltuna R-komponentti ei muunnu edes skalaarina. Paremminkin \(SU(2)_R\) -muunnosta ei ole olemassa.
Weinberg rakentaa Lagrangen huomattavasti elegantimmin, mutta ei ole vielä ollut aikaa purkaa hänen salakieltään kokonaan. Teen sen jossain vaiheessa.