Kvarkkivalo kirjoitti: ↑15 Kesä 2024, 21:58
Shakki-peli on hyvä "suljettu" esimerkki tällaisesta aukeavasta logiikasta ja systeemistä.
Shakki-peliä ei ole keksitty yhdeltä istumalta kaikkine sääntöineen ja hienouksineen.
Jopa sen jälkeen kun nyky-säännöt on lyöty lukkoon, ovat uudet pelaajat kehittäneet ja löytäneet lukemattomia ilmiötä, lainalaisuuksia ja pelimekaniikkaa, joista pelin kehittäjillä itselläänkään ei ole ollut hajuakaan.
Pelin kehittäjillä oli vain aavistus siitä, että jos luodaan tällainen peli ja säännöstö, siitä näyttäisi löytyvän kokoajan uutta tutkittavaa.
Matikan laita on mielestäni sama. On luotu säännöstö jonka puitteissa toimitaan. Ja vaikka emme tiedä kaikkea, olemme tietoisia siitä, että olemme sellaisen systeemin jäljillä, josta löytyy itsessään kokoajan uutta.
Mitä tulee matemaattiseen ajatteluun ja intuitioon,
kultainen leikkaus lienee klassisimpia esimerkkejä ihmisen matemaattisesta intuitiosta.
Meillä on myös kyky arvioida rakenteita yllättävän tarkasti. Valtaosa ihmisistä onnistuu intuitiivisesti arvioimaan esim. minkälaisen rakenteen päälle uskaltaa nousta. Lujuuslaskelmia ei tarvita.
Toki kaikenlaista tapahtuu, mutta tapahtumien määrän huomioon ottaen harvoin.
Tässä vain pari tällaista rönsyä jotka mielestäni kuvaavat sitä, että logiikka, suureet, määrät, numerot ja suhteet, ovat muutakin kuin pelkkä merkintätapoja ja symboliikkaa. Ne ovat jotain mitä myös havaitaan ja aistitaan.
Ostan tuon shakkivertauksen. Siinä on samoja elementtejä kuin matematiikan ja universumin välisessä suhteessa. Kyllä.
Jaarittelen lisää tätä "laajennettua" matematiikan käsitettä. Nostan esille suuresti ihailemani lintuheimon, haukat. Eräät haukka-suvut ovat mielestäni ulkoavaruudesta peräisin ja kehittyneet pidempään kuin Maa on ollut olemassa (just a joke).
Tämä liippaa matematiikka siten, että haukan aivot käsittelevät avaruutta ja aikaa siten, että kykenevät laatimaan liikerataennusteita käsittämättömällä nopeudella ja tarkkuudella. Ennuste perustuu jonkin ajanhetken liiketilaan, ja siitä muodostuu liikerata, jota seuraamalla tulevalla ajanhetkellä saavutetaan haluttu tila.
Tässä pitää laittaa paljon asioita lainausmerkkeihin, eikä olla liian määritelmänatsi. Haukan toimet tulkittuna "matematiikkana" ovat differentiaaliyhtälöitä ja liikeratojen integrointia. Omasta ja kohteen liikkeestä saadaan alkuarvot, ja "ratkaistaan" aivoissaan "yhtälöt". Kyseessä ei siis ole hetkessä eläminen, vaan ennustuskyky.
Kun tuota miettii "laajennetun" matematiikan käsitteen kautta, niin ihminen ei todellakaan ole ainoa otus, joka on matemaatikko. Muutkin ovat hioutuneet suorittamaan "matematiikka", jota ihminen paperilleen kirjoittaa. Ja myös ihmisen aivot osaavat soveltaa luonnonlakeja ja tehdä liikerataennusteita, ei tosin sillä tarkkuudella kuin haukan aivot.
Tässä ei nyt ole jutun pointtina aivojen vertaaminen tietokoneeseen, vaan geenien ja evoluution luoma ajan ja avaruuden hahmottaminen sekä luonnonlakien soveltamiskyky ilman "symbolista matematiikka". Silti kyseessä on laajasti ajateltuna juurikin matematiikka.
Varaktori kirjoitti: ↑15 Kesä 2024, 22:34
Itse ajattelen että abstraktit objektit, kuten matemaattiset muodot ja ideat, ovat olemassa erillisessä, muuttumattomassa todellisuudessa. Platonismiksi kai tätä mielen nyrjähdystä kutsutaan. Matematiikkaa ei siis keksitä, vaan se löydetään.
Käsittääkseni platonismilla on tänä päivänäkin kannattajakuntansa, joten en lähde näkemystä tuomitsemaankaan.