Joo, tämä kirjoituksesi on oikein hyvä tiekartta kompaktien Lien ryhmien ja algebroiden maailmaan. Kommentoin tässä nyt vaan jotain yleistä, yksityiskohdat jääkööt nyt.QS kirjoitti: 07 Maalis 2025, 17:21Tämä on todellakin kiinnostava yhteys, ja sisältää mulle entuudestaan tuntemattomia osa-alueita. Siksi keräsin lauseita ja teoreemoja, joiden avulla jatkan asiaan paneutumista. Kirjoitan tähän löytöjäni muidenkin iloksi, sillä näiden joukosta löytyy selkeät yhteydet Weinbergin matriisiin \(g_{\alpha\beta}\).
Tämä Killingin muodon Ad(G)-symmetria on käsittääkseni hyvin keskeinen mittakenttäteoriassa. Auki kirjoitettuna se on: Jos \(g\in G\) ja G on Lien matriisiryhmä (koostuu matriiseista) ja \(X\in\mathfrak{g}\) on \(Ad_g(X)=g X g^{-1} \).QS kirjoitti:Tuo Killingin muoto \(B(X,Y)\) on tosiaankin symmetrinen bilineaarinen 2-muoto, jonka voi ajatella siten, että se on Lien algebraan \(\mathfrak{g}=\text{Lie}(G)\) kuuluvien alkioiden sisätulo tai metriikka, ja siten myös symmetrinen (0,2)-tensori.
Killingin muodolla on hyödyllisiä ominaisuuksia kuten se, että \(B\) on invariantti Lien algebran automorfismeissa \(\text{Aut}(\mathfrak{g})\). Kun automorfismi on \(s: \mathfrak{g} \to \mathfrak{g}\), niin pätee
\(B(\ s(X),\ s(Y)\ ) = B(X,Y)\quad \forall X,Y\in \mathfrak{g}\)
Lien algebran automorfismi on myös isomorfismi \(\mathfrak{g} \to \mathfrak{g}\), joten Killingin muoto \(B\) on (käsittäkseni...) sama niille Lien algebroille, jotka ovat isomorfiset.
Toinen ominaisuus on se, että \(B\) on Ad-invariantti, mikä tarkoittaa viestissäsi kirjoittamaasi
\(\begin{align*}
B(s(X),s(Y)) &= \text{Tr}(\text{ad}(X),\text{ad}(Y))\\
&=B(X,Y)
\end{align*}\)
Tässä tapauksessa automorfismi \(s = \text{Ad}_g\), joka saadaan Lien ryhmästä \(G\) ja sen alkiosta \(g\in G\).
Mittakenttäteoriassa tämä on käsittääkseni merkittävää siksi, että pääsäiekimpujen avulla formuloituna konnektio 1-muoto \(\omega\) saa arvoja juuri lie algebrassa \(\mathfrak{g}\). Samoin kaarevuusmuoto F, joka on Lie-algebra-arvoinen 2-muoto.
Nämä ovat hyviä tiivistelmiä määritelmistä. Eräs tapa määritellä puoliyksinkertainen Lien algebra \(\mathfrak{g}\) on se että Lien algebra \(\mathfrak{g}\) on puoliyksinkertainen jos ja vain jos se ei sisällä nollasta poikkeavia abelisia ideaaleja.QS kirjoitti:Muita asiaan liittyviä lauseita: Lien algebra \(\mathfrak{g}\) on yksinkertainen, jos \(\mathfrak{g}\) on ei-abelinen ja \(\mathfrak{g}\):llä ei ole ideaaleja, jotka ovat epätriviaaleja. Yksinkertaisella Lien algebralla on vain triviaalit ideaalit, jotka ovat \(0\) ja \(\mathfrak{g}\).
Vaihtoehtoinen määritelmä yksinkertaiselle Lien algebralle on se, että \(\mathfrak{g}\):n dimensio on vähintään 2 ja \(\mathfrak{g}\):n ideaalit ovat triviaalit. Kaikki yksinkertaiset Lien algebrat ovat myös puoliyksinkertaisia.
Yksinkertainen Lien algebra voidaan määritellä myös siten, että \(\mathfrak{g}\) on yksinkertainen jos ja vain jos \(\mathfrak{g}\) on ei-abelinen ja sen adjungoitu esitys \(\text{ad}_\mathfrak{g}\) on redusoitumaton.
Mun eräs Lie-algebrakirjani (ja moni muukin lähde) määrittelee Lie algebran \(\mathfrak{g}\) puoliyksinkertaiseksi, jos se ei sisällä epätriviaaleja ratkeavia (solvable) ideaaleja I. Ratkeavuus käsitteenä ja nimenä tulee polynomien tietynlaisten ratkaisukaavojen olemassaoloa tutkivasta algebran haarasta.
Tämä Killingin muodon avulla tapahtuva puoliyksinkertaisuuden määrittely (tai samanarvoisuus) toimii hyvin sekä kompleksisilla Lien algebroilla L ja reaalisilla Lien algeroilla L. Positiivi/negatiivisesti definiitti vaatii että tarkastellaan vain reaalisia Lien algebroita.QS kirjoitti:Puoliyksinkertainen Lien algebra voidaan määritellä siten, että \(\mathfrak{g}\) on puoliyksinkertainen jos ja vain jos Killingin muoto \(B\) on ei-degeneroitunut (mutta ei välttämättä positiivisesti tai negatiivisesti definiitti). Sisätulon kannalta tuo ei-degeneroituneisuus on oleellinen vaatimus.
Ylläolevat ovat tosia. Tuo notaatio tuossa viimeisessä virkkeessä saattaa olla hieman hämärä, ei se väärin ole, kun se oikein tulkitsee. Jos tuon Killingin muodon kirjoittaa oikein valitussa kannassa matriisina, niin silloin \(B_\mathfrak{g}\) on matriisina blokkidiagonaali, jossa diagonaalin blokit ovat matriiseja \(B_\mathfrak{g1},... B_\mathfrak{gn}\).QS kirjoitti:
Edelliset määrittelyt yhdistyvät seuraavasti: Jos Lien algebra \(\mathfrak{g}\) on puoliyksinkertainen, niin \(\mathfrak{g}\) on suora summa
$$\mathfrak{g}=\mathfrak{g}_1\ \oplus\ \mathfrak{g}_2\ \oplus\ ...\ \oplus\ \mathfrak{g}_n$$
missä summan osat \(\mathfrak{g}_i\) ovat yksinkertaisia Lien algebroja, ja \(\mathfrak{g}\):n ideaaleja. Kaikki nämä ideaalit ovat Killingin muodon suhteen ortogonaalisia \(\mathfrak{g}\):n aliavaruuksia.
Kun tuo puoliyksinkertainen Lien algebra \(\mathfrak{g}\) on ideaalien summa, niin \(\mathfrak{g}\):n Killingin muoto \(B_\mathfrak{g}\) saadaan ideaalien Killingin muotojen suorana summana
$$B_\mathfrak{g} = B_\mathfrak{g1}\oplus...\oplus B_\mathfrak{gn}$$
Tässä tullaan juuri siihen, että määritelmän mukaan kompakti Lien algebra on reaalinen Lien algebra.QS kirjoitti:
Seuraavaksi kompakteista Lien algebroista. Lien algebra on kompakti, jos se on kompaktin Lien ryhmän algebra. Kompaktin reaalisen Lien algebran Killingin muoto on negatiivisesti semi-definiitti (mutta ei välttämättä definiitti).
Kyllä! Lisään vielä tähän yhden teoreeman, joka muistuttaa antamaasi:QS kirjoitti:Killingin muoto on kuitenkin negatiivisesti definiitti, kun kompaktin Lien algebran \(\mathfrak{g}\) keskus \(\mathfrak{z}(\mathfrak{g})\) on triviaali, toisin sanoen \(\mathfrak{z}(\mathfrak{g}) = 0\).
Tämä voidaan ilmaista myös toisin: Killingin muoto \(B\) on negatiivisesti definiitti jos ja vain jos kompakti Lien algebra \(\mathfrak{g}\) on puoliyksinkertainen.
Ja lopuksi vielä kompaktille Lien algebralle lause, joka yhdistyy suoraan Weinbergin lukuun 15: Olkoon \(\mathfrak{g}\) kompakti Lien algebra. Tällöin \(\mathfrak{g}\) on ideaaliensa suora summa
$$\mathfrak{g} = \mathfrak{u}(1)\ \oplus\ ...\ \oplus\ \mathfrak{u}(1)\ \oplus\ \mathfrak{g}_1\ \oplus\ ...\ \oplus\ \mathfrak{g}_n$$
missä \(\mathfrak{g}_n\) ovat kompakteja yksinkertaisia Lien algebroja.
Aivan upeita teoreemoja.
$$\mathfrak{g} = \mathfrak{u}(1)\ \oplus\ ...\ \oplus\ \mathfrak{u}(1)\ \oplus\ \mathfrak{g}_1\ \oplus\ ...\ \oplus\ \mathfrak{g}_n$$.
ja on seurausta tuosta kaavasta. Nimittäin, kompakti Lien ryhmä G voidaan esittää (melkein)
tulomuodossa:
$$G = U(1)\ \times\ ...\ \times\ U(1)\ \times\ G_1\ \times\ ...\ \times\ G_n$$,
missä kukin \(G_i\) on kompakti yksinkertainen ryhmä.
Lien ryhmien ja algebroiden yhteydessä Lien ryhmä G määritellään yksinkertaiseksi, jos ryhmän G Lie algebra on yksinkertainen.
Yleisessä ryhmäteoriassa on myös olemassa käsite ryhmän yksinkertaisuus eli jos katsoo abstraktin ryhmäteorian oppikirjaa, niin ryhmä G määritellään siellä yksinkertaiseksi, jos G:llä ei ole epätriviaaleja normaaleja aliryhmiä N.
Kuitenkin Lien ryhmien teoriassa ryhmän G yksinkertaisuuden määritelmä annetaan vastaavan Lien algebran \(\mathfrak{g}\) avulla. Tällöin on mahdollista se, että Lien ryhmällä G voi olla epätriviaali normaali aliryhmä N, mutta silti se on Lien teorian mielessä yksinkertainen. Tälläiset normaalit ryhmät N ovat diskreettejä tai äärellisiä.
Siis, kompakti Lien ryhmä G voidaan esittää (melkein)
tulomuodossa:
$$G = U(1)\ \times\ ...\ \times\ U(1)\ \times\ G_1\ \times\ ...\ \times\ G_n$$,
missä kukin \(G_i\) on kompakti yksinkertainen ryhmä.
Sana "melkein" tarkoittaa tässä, tuolla ryhmällä G voi olla äärellinen normaali (tai invariantti) aliryhmä N ja siten voidaan muodostaa tekijäryhmä annetulla N:
\(G'= G/N.\)
Kaikilla tälläisillä ryhmillä G' on sama Lien algebra.
Rakas ystävämme \(U(2)\) on juuri tälläinen. Ryhmän \(U(2)\) Lie-algebra \(u(2)\) on antamasi kaavan mukainen:
\(u(2)= u(1)\oplus su(2) \),
mutta itse ryhmälle \(U(2)\) ei päde että se olisi suora tulo \(U(2)=U(1)\times SU(2)\), vaan \(U(2)\) on tekijäryhmä
\(U(2)= (U(1)\times SU(2))/N\),
missä N on käsittääkseni kahden alkion muodostama normaali aliryhmä \(N =\{(1,I),(-1,-I)\} \).