QS kirjoitti: 22 Maalis 2025, 16:11Disputator kirjoitti: 18 Maalis 2025, 17:37Minäkin muistin alunperin väärin nuo sähkö-ja magneettikenttien vaiheet, kun tähän jotain kirjoitin aikaisemmin. Pitäisi aina tarkistaa lähteistä ensin, muistiin ei ole aina luottamista.
Sitten asiaan. Onko aina sähkökenttä E ja magneettikenttä B kohtisuorassa toisiinsa nähden?
Jos \(E_1\) ja \(E_2\) ovat sähkökentän tasoaaltoja ja \(B_1\) ja \(B_2\) vastaavat magneettikentät, joille pätee kohtisuoruus \(E_1\cdot B_1 =E_2\cdot B_2 =0\) ja määritellään summakentät:
\(
\begin{align*}
E &= E_1+E_2\\
B &= B_1+B_2
\end{align*}
\)
Silloin osakenttien kohtisuoruuden perusteella:
\(E\cdot B = (E_1+E_2)\cdot (B_1+B_2) =E_1\cdot B_1 +E_1\cdot B_2 + E_2\cdot B_1+ E_2\cdot B_2= E_1\cdot B_2 + E_2\cdot B_1
\)
Hmm, tuo ei aina ole kai nolla? Jos mulla on kaksi sähkökentän tasoaaltoa:
\(
\begin{align*}
E_1&=(0,E_0 \sin(\omega t-k x),0)\\
E_2&= (0,0,E_0 \sin(\omega t-k y))
\end{align*}
\)
Kenttä \(E_1\) etenee x-akselin suunnassa (kenttä y-akselin suuntainen) ja \(E_2\) etenee y-akselin suunnassa (kenttä z-akselin suuntainen)
Vastaavat magneettikentät:
\(
\begin{align*}
B_1&=(0,0,-\frac{E_0 k}{\omega} \sin(\omega t-k x))\\
B_2&= (-\frac{E_0 k}{\omega} \sin(\omega t-k y),0,0)
\end{align*}
\)
Kenttä \(B_1\) etenee x-akselin suunnassa (kenttä z-akselin suuntainen) ja \(B_2\) etenee y-akselin suunnassa (kenttä x-akselin suuntainen) EDIT: korjattu x-akselin suuntainen-> z-akselin suuntainen kentässä \(B_1\)
Laskemalla saadaan:
\(E\cdot B=E_2\cdot B_1= -\frac{E_{0}^2}{\omega}\sin(\omega t-k x)\sin(\omega t-k y)\).
Jos en nyt vallan väärin laskenut, niin eihän tuo ole aina nolla, joten E ja B ei aina kohtisuorassa toisiinsa, vai menikö tässä joku nyt pieleen?Tämä muodostamasi erikoinen aalto on kiehtova, joten tein pari konkreettista visualisointia. Tässä oli siis kaksi erillistä tasoaaltoa, +x suuntaan \((E_1, B_2)\) ja +y suuntaan \((E_2, B_2)\). Etumerkkeihin liittyvät konventiot olkoon eri keskusteluhaara.
\(\begin{align*}
\vec E_1(t,x,y,z)&=(0,E_0 \sin(\omega t-k x),0)\\
\vec B_1(t,x,y,z)&=(0,0,\frac{E_0 k}{\omega} \sin(\omega t-k x))\\\\
\vec E_2(t,x,y,z)&= (0,0,E_0 \sin(\omega t-k y))\\
\vec B_2(t,x,y,z)&= (\frac{E_0 k}{\omega} \sin(\omega t-k y),0,0)
\end{align*}\)
Nämä voi piirtää samaan kuvaan siten, että lineaarikombinaatio ei näy. Kuva on periaatteessa virheellinen, kun summa-aalto puuttuu, mutta auttaa orientoitumaan komponenttien suuntiin (y-akseli kuvassa yläoikealle, x-akseli vasemmalta oikealle). E-komponentti on punainen, ja B-komponentti sininen.
kaksiaaltoa.gif
Tilanne pitää ajatella siten, että esim +y suuntaan \((E_2, B_2)\) eteneminen tapahtuu kolmessa ulottuvuudessa, ja aalto on 3-dimensioinen tasoaalto. Sen voi ajatella levittyneeksi koko xy-tasoon ja myös koko z-akselille. Kuvan harmaita pisteitä voi tavallaan monistaa kaikkialle xy-tasoon, ja tason edelleen monistaa z-akselin pisteisiin. Ja sama +x suuntaan etenevälle aallolle.
Aalloista muodostuu lineaarikombinaatio
\(\begin{align*}
\vec E(t,x,y,z)&=(E_x,E_y,E_z)=(0,E_0 \sin(\omega t-k x),E_0 \sin(\omega t-k y))\\\
\vec B(t,x,y,z)&=(B_x,B_y,B_z)=(\frac{E_0 k}{\omega} \sin(\omega t-k y),0,\frac{E_0 k}{\omega} \sin(\omega t-k x))
\end{align*}\)
Tämäkin on 3-dimensioinen aalto. Poimin kuvaan vain x-akselin (vasemmalta oikealle) pisteet. Voisi poimia minkä tahansa suoran tai tason, mutta valitsin nyt tämän:
lineaarikombinaatio.gif
Kuva on hiukan haastava, mutta E-komponentti pyörii yz-tasossa, toisin sanoen E ja x-akseli ovat kaikilla ajanhetkillä kohtisuorassa.
B-komponentti sen sijaan ei yleisesti ottaen ole kohtisuorassa minkään akseliin suhteen, eikä myöskään E-komponentin suhteen. On tosin ajanhetkiä, jolloin E ja B ovat kohtisuorassa, ja ajanhetkiä, jolloin B on yz-tasossa. Nämä on löydettävissä pistetulon lausekkeesta, kun rajoitutaan x-akselille
\(\vec E \cdot \vec B = \dfrac{E_0^2 k}{\omega} \sin (\omega t-kx ) \sin (\omega t)\)
Tämä \((E,B)\) on jännä aalto siinä mielessä, että 3-dimensioisesti en ainakaan löytänyt yksikäsitteistä suuntaa, johon se etenee. Se on eräänlainen "ristiaallokko", jossa on pyörimistäkin. Pitää ihmetellä joskus lisää.
Mieleeni nousi kysymyksiä lähinnä siksi, koska haluan hahmottaa asioita tarkemmin.
A) Miten aika käyttäytyy tai oletetaan käyttäytyvän yhden fotonin suhteen joka kulkee valonnopeudella ?
B) Voimakkaan painovoimakentän ohi kahden pisteen välillä ?
c) Onko ajateltava ettei absoluuttista objektiivista aikaa ole on vain subjektiivisia aikoja, jotka kaikki riippuvat havaitsijoista ja erilaisista liikenopeuksista sekä massoista ?