Harrastelija kirjoitti: ↑13 Tammi 2024, 07:31
Toisaalta Cantor osoitti, että kaikkia reaalilukuja ei voida luetella kun taas sitä vastoin osoitti, että rationaaliluvut voidaan. Cantor osoitti tämän ruudukolla. Alla olevassa kuvassa järjestyksessä jokaiseen rationaalilukuun liitetään luonnollinen luku (keltainen), mutta koska luonnollinen lukukin on rationaaliluku, jokaisessa luetteloinnin vaiheessa ollaan konstruoitu murtoluku, jota ei olla vielä lueteltu. Alla olevassa kuvassa suurin luku rationaalilukujen joukosta on 11/1=11 kun taas suurin luonnollinen luku on jo 45, tästä seuraa, että kaikkia murtolukuja ei voida koskaan luetella. Luetteloinnissa aina tuotetaan vaan lisää lukuja, joita ei olla vielä lueteltu.
Numeroimattomuushan ei tarkoitakaan, että joukon kaikkia lukuja ei voida luetella järjestyksessä vaan sitä, että voit keksiä joukkoon kuuluvan uuden luvun, jota ei olisi voitu millään tavalla luetella aiemmin jossain luetelmaotoksessa joukon jäsenistä, vaikka sen olisi logiikkansa johdosta kuuluttava juurikin tuohon luetelmaotokseen.
Äärettömyyksiä voi toki kritisoida, esim.
1) Fysiikalla, koska kaikki havainnoitava on ilmeisen äärellistä
2) Matematiikalla, koska ääretön ei ole luku
Sen sijaan joukkojen mahtavuuksista ei äärettömyyskritiikkiä kannata etsiä; onhan kardinaliteetit aksiomaattisesti perustettu äärettömiinkin asti kehittyvien eri joukkojen jäsenmäärien mekanismien vertailuun.
Opintosuositus: äärellisten joukkojen rengasalgebrat. Googlausvihje: finite integral domain field.